ÉPÍTŐIPARI MESTERDÍJ ALAPÍTVÁNY - FOUNDATION FOR CONSTRUCTORS' MASTERWORKS     
 
Az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriumának elérhetősége:
Telefon: +36-30-525-1300;
e-mail: mesterdij@mesterdij.hu
Az Alapítvány címe: 2013. júl. 1.-től Budapest. I. Döbrentei tér 1.sz. V. em. 3.
Nívódíjasok
 

Építőipari Nívódíj 2005

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását a három alapító (Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége, Építéstudományi Egyesület és a Magyar Építőművészek Szövetsége) - a korábbi évekkel megegyezően - 2005. év tavaszán hirdette meg, 2005. szeptemberi beadási határidővel.

A 12 tagú Bíráló Bizottság a pályázatok értékelése során úgy határozott - egyetértésben az Alapítókkal - , hogy öt Építőipari Nívódíjat ítél meg azzal, hogy a "műemlékhelyreállítás, rehabilitáció" kategóriát két alkategóriára bontva mindegyikben, sőt a rehabilitáció alkategóriában két díjat biztosít.

A "mélyépítési, mérnöki és energetikai létesítmények" kategóriában elismerő oklevelet adományozott.

A pályázatban szereplő létesítmények úgy tervezési, mint kivitelezési szempontból magas színvonalat képviseltek, sőt mondhatni, hogy minden pályamű kiemelkedő jelentőségű, ami a magyar építőipar mind jobb színvonalára utal.

Azonban sajnálatos, hogy a pályázatok számának valamelyes csökkenése arra utal - főleg a magasépítés területén -, hogy a beruházások száma csökkenő.

2005. évben ÉPÍTŐIPARI NÍVÓDÍJ-ban részesültek:

"ipari- és kereskedelmi létesítmények" kategóriában:

VARPEX Logisztikai Központ
1037 Budapest, Csillaghegyi út 13.

A mintegy 6000 m2 alapterületű épület raktározási célokat, logisztikai műveletek végrehajtását szolgálja. A 20700 m2-es telek jelenleg 28 %-os beépítésű. A továbbiakban három szinten 2800-3000 m2 alapterületű irodaépület odaépítését tervezik még. Ebben mélygarázst, orvosi rendelőt és bankfiókot is kialakítanának.

A csarnok-épület 5 egymástól fallal elválasztott 18 m fesztávú, 60 m hosszú hajóból áll. A hajók mindkét végén egy-egy 2 szintes iroda-szociális blokk készült (iroda, teakonyha, öltöző, mosdó-zuhanyozó, számítógépes hálózat, stb.) A nagy szekcionált kapukon keresztül szintbeli teherszállítás végezhető. Az elrendezés lehetővé teszi a hajók hosszában való kettéosztását és kisebb önálló raktárak kialakítását. A főtartó alsó szintje +8,60 m, tehát

emelővillás targonca kiszolgálására, illetve polcos magasraktár berendezésre számítanak. A bérlők igénybe vehetik a targonca-szolgáltatást.

A fő tömeg egyik oldalán többszintes iroda-kiszolgáló épület csatlakozik. Itt került elhelyezésre az elektromos- és hőközpont, és a targoncák akkutöltője is.

A telep bejáratánál portaépület épült. A portaszolgálat és a telep őrzése 24 órás. A raktárhajók kapuihoz csatlakozóan kellő szélességű kamion beállók, illetve 60 belső és 40 kerítésen kívüli parkolóhely létesült. A parkosított zöldfelület 4100 m2.

Az ingatlanfejlesztés keretében a VARPEX saját költségén elkészítette a Csillaghegyi és Kunigunda városi közutak összekötését.

A funkció követelményeit a szokásosnál igényesebben, korszerű megoldásokkal, jól elégítették ki.

Generálkivitelező:
VARPEX Építőipari, Beruházó és Szolgáltató Rt.
1037 Budapest, Csillaghegyi út 13.

Építtető:
VARPEX Építőipari, Beruházó és Szolgáltató Rt.
1037 Budapest, Csillaghegyi út 13.

Tervező:
Archis Építésziroda Építőipari Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft.
1037 Budapest, Kunigunda útja 60.

Közreműködők:
ASA Építőipari Kft.
1036 Budapest, Lajos u. 160-162.

METAL HUNGARIA HOLDING Építőipari Rt.
1096 Budapest, Soroksári út 1.

Kovivill Kft.
1139 Budapest, Teve u. 41.

 

"többlakásos lakóépületek" kategóriában:

"Erzsébet Királyné" Háza - 15 lakásos társasház
1094 Budapest, Viola u. 50.

A Ferencváros rehabilitációs területén elhelyezkedő lakóépület külső megjelenése helyi védettséget élvez. A XIX. század végén épült utcai szárny emelt pinceszintű, földszintes épület. Eredeti tervezője /a levéltári adatok alapján/ Schusbeck Pál építőmester. Az akkori tulajdonos Deutsch Károly elajándékozta az Erzsébet királyné tiszteletére és emlékére épült Örökimádás templom apácáinak, a Mária Reparatrix Örökimádó Szerzetesrendnek, innen az elnevezés "Erzsébet királyné" háza. Az épületet a II. világháború utáni államosításig rendházként használták.

Jellemző az épületre, hogy az államosítás után az eredeti építményhez a későbbi évek során, annak udvari részén színvonaltalan, szakszerűtlen toldalékokat építettek, beépítve csaknem a teljes telekterületet. Az épület állaga teljesen leromlott, romos homlokzatával csúfította az utcaképet.A helyreállítás és átépítés során a védett utcai homlokzat megőrzésével az udvari rész új épületként épült fel. Kedvezően használták ki a telekterületet, a zárt levegőtlen udvar megnyílt a csatlakozó templomkert felé. A belső épületszárnyak fsz + 2 emeletesek. Jól sikerült, hogy az utcai épülettömeg megőrzése és a belső épületrészek együttes megoldásával az építtetői igényeknek megfelelő lakásszám épült.

A lakásnagyságok az értékesítés követelményeinek vannak alárendelve. Kis alapterületük ellenére - igényes belső kiképzésűek. Az utca felőli épületrészben a galériás lakásokkal előnyösen használják ki a nagy belmagasságot. Az épület megjelenésénél az utcai eredeti megjelenés megőrzése a belső korszerű megjelenésével összhangban van.

Az épület kivitelezésének minősége jónak mondható, korrekt. A homlokzati elemek igényes, pontos munkáról tanúskodnak. Az alkalmazott anyagok, látható szerkezeti részek, nyílászárók, a szükséges minőség követelményeit kielégítik. Az eltelt üzemelési idő bizonyítja megfelelőségüket.

Generálkivitelező:
Quadrat Építőipari és Kereskedelmi Kft.
1094 Budapest, Liliom u. 36

Építtető:
Quadrat Építőipari és Kereskedelmi Kft.
1094 Budapest, Liliom u. 36.

Tervező:
Gerencsér Építésziroda Kft.
1052 Budapest, Semmelweis u. 4.

 

"műemlékhelyreállítás, rehabilitáció" kategóriában (műemlékhelyreállítás alkategória):

Gresham Palota Four Seasons Hotel
1051 Budapest, Roosevelt tér 5-6.

A londoni The Gresham Biztosító Társaság budapesti palotája Quittner Zsigmond, Vágó József és László tervei alapján szecesszióval átszőtt későeklektikus stílusban épült 1907-ben. A három utcára néző saroképület négyemeletes. Kéthéjú, csúcsíves szerkesztésű üvegtetővel fedett, "T" alakú passzázs köti össze a három utcát, amelyre eredetileg a ház lépcsőházai és kis üzletek nyíltak.

A II. világháború utáni hosszas hányattatás, majd lepusztulás után végre újjászületett a palota, két gondos építész Kruppa Gábor és Patrick Fejér irányításával. 179 szobás luxusszálloda lett belőle.A szálloda a híres pávás kapun át, a Roosevelt térről közelíthető meg. A háromágú passzázs találkozásánál van a recepció. A földszinten kávéház és étterem, az első emeleten a Dunára néző rendezvénytermek és az egyik udvar alsó szintjének üvegbordás üvegfödémmel való lezárásával télikert alakult ki. A hotel tetőterében wellnes - fittness központ létesült, gyógyfürdő szolgáltatásokkal, medencével, gőzfürdővel.

Az új hasznosításnak megfelelően az épület belseje átépítésre került, de ott is vigyázva a megmaradt és meghagyható értékekre. A homlokzatok, a külső kőfaragások, a mozaikok, a lépcsőházak márványburkolata, színes üvegablakai és sárgaréz korlátai, a passzázs finommívű üvegteteje és a Zsolnay kerámiaburkolatok felújítása kiemelkedő minőségűek. Az enteriőrök óhatatlan átváltoztak az új kihívásoknak megfelelően. Beköltözött a XXI. századi szállodatechnológia, a láthatatlan, de mindent tudó épületgépészet.

A Gresham Palotában a belsőépítész terveket külföldiek készítették, mindenhol a jómódú réteget kiszolgáló bútorokkal, tárgyakkal és burkolatokkal találkozni. A terek arányosak, jól kihasználhatók, szépen világítottak, és elegánsak is. Azonban a finom részletek legtöbbje sajnos nincs igazi kapcsolatban magával a házzal.

Az evidencia, hogy egy Four Seasons szálloda csak kiváló minőségben kivitelezett lehet. A ház generálkivitelezője a CFE Hungary Építőipari Kft. Ezt teljesítette. A minőség példamutató. Mindezt nem csak a vendégek használta területeken, hanem az alagsorban, sőt a gépházakban is észlelni lehet.

Generálkivitelező:
CFE Hungary Építőipari Kft.
1051 Budapest, Hercegprímás u. 21.

Építtető:
Gresco Rt.
1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12.

Tervező:
Formanyelv
1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12.

Közreműködők:
Szabados és Társai Belsőépítészeti és faipari Kft.
1151 Budapest, Mogyoród útja 12-14.

Raabvill Kft.
9028 Győr, fehérvári út 75

Lehoczky Kft.
2000 Szentendre, Eper u. 1/D.

 

"műemlékhelyreállítás, rehabilitáció" kategóriában (rehabilitáció alkategória):

Általános Értékforgalmi Bank Részvénytársaság, bankfiók és irodaház
1068 Budapest, Városligeti fasor 34-36.

Átlagon felüli volt a feladat komplexitása, amely a tervezést és a kivitelezést egyaránt megnehezítette és hihetetlenül sokrétűvé tette. Egyrészt egy magvalósult nívós középület, - másrészt érzékenyen végiggondolt műemlék rekonstrukció - , ugyanakkor nagyszerű mérnöki teljesítmény (lásd pl. utólagos alápincézést) egyaránt.

Magas szintű építészeti tervek alapján, kiváló minőségben kivitelezett épület, ahol - a fotódokumentáció tanúsága szerint - az építés egész folyamatát következetes szerkezeti és technológiai tisztaság, átgondoltság jellemezte.

Az újjászületett épület ezért nemcsak építészeti szempontból példaértékű, - hanem szerkezeteinek, részleteinek, csomópontjainak kiképzése is egy végiggondolt rendszer fontos elemei.

A műemlékvédelem szempontjait láthatóan mindvégig határozottan szem előtt tartó építkezés kitűnő építészeti minőséget eredményezett, - annak ellenére, hogy a bank igényeinek kielégítése olyan szerkezeti megoldásokhoz vezetett, amelyek szinte példa nélküliek Magyarországon.

A mérnöki és szerkezetépítői teljesítmény az ún. Jet-Grouting technológia kifogástalan alkalmazásánál csúcsosodott ki, - tökéletes minőségben kivitelezett, a kor igényeit messzemenően kielégítő utólagos alápincézés egy 100 éves épület alatt -, az eredeti, rossz állapotú fal- és födémszerkezetek további károsodása nélkül!

A kivitelezés minőségét a belsőépítészeti megoldások nívója - a burkolási munkák precízsége, a részletképzések igényessége, a külső és belső világítási módok különlegessége, és általánosságban a gépészeti és elektromos rendszerek I. osztályú minősége is igazolja.

Generálkivitelező:
Magyar Építő Részvénytársaság
1149. Budapest, Pillangó u. 28.

Építtető:
Általános Értékforgalmi Bank Részvénytársaság
1068 Budapest, Városligeti fasor 34-36.

Tervező:
MÉRTÉK Építészeti Stúdió
1093 Budapest, Lónyay u. 29.

Közreműködők:
HBM Mélyalapozó Kft.
1138 Budapest, Karikás Frigyes u. 20.

Puskás Művek Kft.
1162 Budapest, Mezősas u. 5.

JADE Kft.
1062 Budapest, Andrássy út 74.

 

"műemlékhelyreállítás, rehabilitáció" kategóriában (rehabilitáció alkategória):

Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény
Budapest, IX, Páva u. 39.

Az épületegyüttes egyik része a volt Zsinagóga épület rekonstrukciója, a másik része a két utca által határolt udvar új épületrészekkel való körbeépítése (ez utóbbi a nagyobbik rész).

Az 1920-as években épült Zsinagóga (Baumhorn Lipót tervezte és kivitelezte) 1200 fő befogadására volt alkalmas, de erősen lepusztult.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által kiírt tervpályázat meghatározta a helyreállítás célját, és a betartandó alapelveket, melyeknek a Mányi István Építész Stúdió pályázati anyaga dicséretesen magas szinten tett eleget.

A Zsinagóga épület kiállítási tér céljait szolgálja a továbbiakban, de az eredeti állapotot állították helyre magas színvonalon a kivitelezés során.

A teljesen leromlott állapotú földszintes toldaléképületeket elbontották. Az új épületrészek beépítési vonalát mintegy 5 méterrel beljebb hozták a megközelítés, a forgalom, valamint a városképi igényeknek megfelelően.

A két utcát lehatároló új épületszárnyak az utca felől 5-6 méter magasságig szinte zártak, sárga árnyalatú játékos rajzolatú, indiai eredetű homokkő fallal kialakítva. A látvány robosztusságát, a vizuális túlsúlyosságot gazdag növényzetű tetőkert ellensúlyozza.

A kovácsoltvas bejárati kaputól az utcai homlokzati anyaggal azonos 6 kőoszlop által körbevett tér vezet a Zsinagógához, illetve annak bejáratához.

A kaputól balra közönségforgalmi és az intézményt szolgáló épületrészek, jobbra a csendet, felemelkedettséget igénylő modern kialakítású emlékhely létesült. Többszázezer név felírására alkalmas fekete színű edzett üveglapok alkotják az utcai kőfal belső oldalát.

Az összes udvari homlokzatra is jellemző az új épületeken a kívül megjelenő kőborítású homlokzat. Az alsó földszinten elhelyezett kiállító térbe vezető lépcső felett kőfallal és üveggel határolt bejárati épület függőlegesből kibillenő megjelenésével a tervező a történelem "kibicsaklását" érzékelteti.

A kivitelezés során a nem szokványos feladatot a tervezési elképzelések maradéktalan és magas szintű megvalósításával kifogástalanul végezték el.

A fővállalkozó, szervező, irányító és saját embereivel végzett munkája mellett kiemelkedő

  • a kőfalakat és kőhomlokzatokat kivitelező munka szakszerűsége
  • az üveges és díszítő üveges munkák
  • a díszítő festők munkája.

Generálkivitelező:
BAUCONT Építőipari Rt.
8000. Székesfehérvár, Galántai út 64.

Építtető:
Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma
1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.

Tervező:
Mányi István Építész Stúdió
1012 Budapest, Mátray u. 4.

 

Elismerő Oklevelet nyert

"mérnöki, mélyépítési és energetikai létesítmények" kategóriában:

M3 autópálya Füzesabony-Polgár közötti szakasz és M30 autópálya Emőd-Miskolc közötti szakasz

A pályázat műszaki tartalma:
(65 + 24 km) autópálya, egy Tisza-híd és 53 db különböző műtárgy

Naturáliák:
(8 + 5) millió m3 földmunka, (400 + 175) ezer tonna cementstabilizáció, (800 + 350) ezer tonna aszfalt.

Jellemző pályaszerkezet:

  • 15 + 20 cm homokos kavics védőréteg
  • 2 x 15 cm cementstabilizáció
  • 10 cm bitumenes alap
  • 6 cm kötőréteg
  • 4 cm kopóréteg

A nagy volumenű földmunka több alvállalkozó közreműködésével készült. A feladatok irányítása, összehangolása, az anyag biztosítása, a folyamatos és szigorú ellenőrzés egy kézben összpontosult.

Az aszfaltburkolatok a legmodernebb technikai berendezésekkel készültek, a technológiai előírások legszigorúbb betartása és ellenőrzése mellett. Az aszfalt bedolgozás közbeni süllyedések elkerülését a technológiai láncba épített (a szállító jármű és finisher közé iktatott) átrakó berendezés biztosította.

A létesítmény körültekintő szervezőmunkával, balesetmentes munkavégzéssel, jó minőségben készült el. Az út környezete kulturált.

A Tisza-híd meder feletti főtartója acélszerkezetből készült, a két oldali rávezetést vasbeton gerendák és pillérek alkotják. Az acélszerkezet rendkívül szép íves vonalvezetése mellett a vasbeton elemek a funkciónak tökéletesen megfelelnek, de az együttes rálátást, az esztétikus összhatást megbontják.

Célszerű lett volna legalább 1 évig kopóréteg nélkül üzemeltetni az utat, hogy az esetleg keletkező repedések az olcsóbban javítható védőrétegekben kerüljenek kijavításra, és utána tegyék rá a végleges kopóréteget. Az előírt szoros befejezési határidő betartása miatt az építtető ezt nem engedélyezte.

Generálkivitelező:
Vegyépszer Építő és Szerelő Részvénytársaság
1151 Budapest, Mogyoród útja 42.

Építtető:
Nemzeti Autópálya Rt.
1036 Budapest, Lajos u. 80.

Tervezők:
Építési engedélyezési terv dokumentáció:
UVATERV Rt.
1117 Budapest, Dombóvári út 17-19.

Műszaki megvalósítási terv:
UNITEF-CÉH Kkt.
1119 Budapest, Bornemissza tér 12.

Közreműködők:
Betonút Szolgáltató és Építő Rt. - út- és hídépítés
1133 Budapest, Pannónia u. 59-61.

MAHÍD-2000 Rt. - hídépítés
1151 Budapest, Mogyoród útja 42.

MAUT Magyar Útépítő Kft. - útépítés
1151 Budapest, Mogyoród útja 42.